Om sporten

Läs om de tre grenarna inom freestylesporten – Freestyle, Heelwork to Music och Teamwork to Music

Freestyle är en officiell hundsport i Sverige, där ekipaget framför ett individuellt program till musik, och där du som förare väljer den musik ni ska tävla med. Ibland beskrivs sporten som kreativ lydnad, eller lydnadsprogram till musik

Internationellt benämns sporten ”Dog Dance”, men det är viktigt att komma ihåg att det är hundens arbete och samarbetet mellan hund och förare som bedöms, liksom förarens förmåga att skapa ett program anpassat efter hunden och den aktuella klassen. Som förare behöver du med andra ord inte kunna dansa eller spela teater, och eftersom du skapar programmet för dig och din hund så passar hundfreestyle alla.

Vid tävling sker poängsättningen i tre kategorier:

  1. Precision och samarbete
  2. Innehåll
  3. Tolkning av musik

Det är tillåtet att ha ett tema eller en historia, men det är inget krav och ingår heller inte i bedömningskategorierna. Många väljer att använda någon form av rekvisita, vilket är frivilligt.

Sporten är uppdelad i två officiella grenar, där Freestyle innefattar fritt utformade rörelser och Heelwork to Music (HtM) innefattar positionsarbete. Teamwork to Music (TtM) är en inofficiell laggren, där ett lag består av minst tre individer men i övrigt har en fri sammansättning.

De båda grenarna är i sin tur uppdelade i tre klasser, där klass 1 kommer först och klass 3 är den högsta klassen. Uttag till SM och landslag sker genom resultat i klass 3.

Läs mer:

Freestyle

Freestyle är en av två officiella grenar inom hundsporten freestyle. Här skapar föraren ett program tillsammans med sin hund, där merparten av innehållet består av freestylerörelser.

En freestylerörelse är alla moment som inte innebär att hunden befinner sig i en av de 10 HtM-positionerna (se grenen HtM). Freestylerörelser kan också kallas för tricks, eller freestylemoment. Kanske kan din hund några freestylerörelser redan, exempelvis sitt, ligg, snurr, buga, hopp, tass eller apport?

Inom freestyle är det nästan bara fantasin och hundens fysiska förmågor som sätter gränser. Inget program är det andra likt. Ett fåtal rörelser räknas som ”osunda eller skadliga” (läs mer om dessa i reglerna), men i övrigt har du en stor frihet i utformningen av programmet. Programmet ska anpassas efter hunden, så vilka rörelser du väljer beror på vad som fungerar för er.

I reglerna får du inspiration till hur du kan tänka, exempelvis att det ska vara en variation av olika typer av rörelser och att ni ska nyttja hela planen. Ni får använda HtM-arbete i ert freestyleprogram, men maximalt 25% av tiden. I övrigt har du stor frihet att låta kreativiteten flöda när du bygger freestyleprogrammet till dig och din hund.

Heelwork to Music (HtM)

Heelwork to Music (HtM) är en av två officiella grenar inom hundfreestyle. Där grenen freestyle består av många olika typer av rörelser så består HtM av bestämda positioner.

Många känner igen begreppet ”fotposition”, där det i lydnad finns en position (på vänster sida) och i rallylydnad två positioner (på vänster och höger sida). I Heelwork till Music finns det 10 positioner att välja mellan, men det är först när ekipaget närmar sig klass 3 som det är vanligt att upp till 10 positioner används. I de lägre klasserna innehåller programmen i regel färre antal positioner.

Ett program ska, precis som i freestyle, vara anpassat efter hunden, innehålla variation och en tillräcklig svårighetsgrad för klassen. Det finns inga bestämmelser kring hur många positioner som ska ingå i ett program, och det är heller inte bara antalet positioner som avgör programmets svårighetsgrad och variation, utan hit räknas också olika tempon, olika riktningar så som framåt, bakåt, i sidled höger och vänster, sidled mot och från föraren samt om hunden kan jobba med både höger och vänster sida mot föraren och variationen i övergångarna mellan positionerna (som räknas som freestyle).

I reglerna kan du läsa mer om vilka de olika positionerna är, och kriterierna för en korrekt HtM-position. När du bygger HtM-programmet så får du använda upp till 25% till freestylerörelser, och där räknas också övergångarna in.

Teamwork to Music (TtM)

Teamwork to Music (TtM) är en inofficiell gren inom freestylesporten och är en laggren, där laget består av minst tre individer.

Sammansättningen av laget är valfritt utifrån dessa kriterier, vilket innebär att ett lag exempelvis kan bestå av en två förare med en hund, en förare med två hundar, en förare med fem hundar, två förare och två hundar eller tolv förare med tio hundar. Programmet ska vara mellan 1-4 minuter och innehållet består av valfri sammansättning av freestylerörelser och HtM-positioner.

Med inofficiell menas att hunden inte kan få uppflyttningsresultat och certifikat, och därmed inte heller titlar som diplom och championat. Däremot arrangeras varje år SM i TtM.

Känner du dig lockad att bli en av oss?

Bli medlem i Svenska Hundfreestyleklubben!

Att anmäla sig genom Svenska Kennelsklubbens medlemsguide är det enklaste och snabbaste sättet att bli medlem. Du väljer SHFK som "klubb med särskild inriktning" och registrerar och betalar medlemskapet direkt på webben. Medlemskapet gäller i 12 månader.